Nieodzownym elementem naszego zdrowego odżywiania powinny być warzywa. Są bardzo
dobrym źródłem witamin i innych składników pokarmowych potrzebnych do
prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są również świetnym
źródłem potasu, który w znacznym stopniu wpływa na pracę naszego serca.
Wartość kaloryczna warzyw jest bardzo niska, dlatego tak bardzo polecane
są dla osób które walczą z nadwagą.
Chciałbym dzisiaj przedstawić wam kilka warzyw, które warto włączyć na stałe do swojej diety.
CUKINIA
Możemy
ją spożywać w postaci gotowanej lub surowej. Świetnie nadaje się do
różnych sałatek, lub jako główny komponent dania. Można ją również
faszerować mięsem lub innymi warzywami. Dzięki zawartości błonnika
powoduje uczucie sytości. Przyspiesza również naszą przemianę materii.
Wartość energetyczna w 100g: 16kcal
Białko w 100g: 0,6g
Węglowodany w 100g: 4g
Tłuszcze w 100g: 0,1g
FASOLKA SZPARAGOWA
Fasolka szparagowa należy do grupy roślin strączkowatych. Charakteryzuje się tym że jej nasiona są świetnym źródłem białka, błonnika oraz witaminy K i C. Zawiera również substancje obniżające poziom cukru we krwi. Polecana jest również kobietą w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po ugotowaniu. Musimy pamiętać aby nie stosować podsmażanej bułki tartej do fasolki ponieważ z niskokalorycznego posiłku staje się ona bombą kaloryczną.
Wartość energetyczna w 100g: 28kcal
Białko w 100g: 2,5g
Węglowodany w 100g: 3,8g
Tłuszcze w 100g: 0,2g
KALAFIOR
W kalafiorze znajdziemy bardzo dużo witamin takich jak A, B1, B2, B3,
B5, B6, B9, C, E, K oraz składników mineralnych potas, magnez, sód,
żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Kalafior wzmocni odporność naszego organizmu, usprawni pracę wątroby oraz przewodu pokarmowego. Zawiera również sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Jego właściwości doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. W Polsce uprawę kalafiora zaczęto w XVII wieku. Jego sprowadzenie do Polski przypisuje się królowej Bonie.
Wartość energetyczna w 100g: 20kcal
Białko w 100g: 2g
Węglowodany w 100g: 2,5g
Tłuszcze w 100g: 0g
BROKUŁY
Nazywane również zielonym kalafiorem stanowią. Zawierają dużą ilość wartości odżywczych oraz składników mineralnych m.in potas, wapń, żelazo, fosfor, oraz witaminy takie jak A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Szczególnie polecane są osobą z wysokim poziomem cholesterolu oraz cukru. Jeżeli decydujemy się na gotowanie nie powinno ono trwać dłużej niż kilkanaście minut. Potem zaczynają one tracić część składników naturalnych. Brokuły również wzmacniają nasze stawy oraz obniżają poziom kortyzolu - hormonu odpowiedzialnego za rozpad mięśni w trakcie przetrenowania lub diety niskokalorycznej.
Wartość energetyczna w 100g: 30kcal
Białko w 100g: 2,82g
Węglowodany w 100g: 4,04g
Tłuszcze w 100g: 0,37g
To tylko kilka przykładów warzyw, które powinniśmy włączyć na stałe do swojego odżywiania. Warzywa stanowią naturalne źródło wszelkich składników mineralnych i witamin. Starajmy się do każdego posiłku włączać warzywa. Nieważne czy będą to pomidory, ogórki, cukinia czy brokuły. Każde z nich w znaczący sposób wpływa na stan naszego organizmu, usprawnia go i każdego dnia przybliża do wymarzonej sylwetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz